Fonott kalács

Nagyon szeretem a frissen sült fonott kalács illatát, enni meg mégjobban szeretem, de sajnos amit az üzletekben vagy pékeknél lehet kapni azok mind tartalmaznak tejet. Ezért magam sütöm már jó ideje és nagyon finom. Ezt a kalácsot szoktam sütni Húsvétra is, de bármikor amikor kalácsra vágyik a család megsütöm.

Fonott kalács
Fonott kalács

 Hozzávalók:

275 ml langyos víz

1 csipet cukor

2,5 dkg élesztő

65 dkg finomliszt és még 2 evőkanál a kelesztéshez

5 dkg porcukor

0,5 teáskanál só

1 vaníliarúd kikapart magjai

1 db tojás ( helyettesíthető 1 ek keményítő és egy kis víz keverékével)

7 dkg olvasztott margarin ( Én Vénusz margarint szoktam használni)

A kenéshez 1 tojássárgája vagy 1 dl növényi tej kevés cukorral elkeverve

Egy keverőtálba öntjük a langyos vizet, beleszórjuk a cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Félretesszük, hagy dolgozzon.

Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót a porcukrot és a vaníliamagokat. 

A felfutott élesztőhoz dolgozzuk a tojást vagy a keményítővel elkevert vizet és ezt a keveréket a liszteshez adjuk és jól eldolgozzuk. Ehhez a művelethez legjobb, ha van dagasztógépünk, de ha nincs akkor kézzel is szépen ki lehet dolgozni (végülis nagyanyáink is így csinálták)

A tálat kilisztezzük és a tésztából cipót formázunk. Kb 60 percig kelesztjük.

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit vagy sütőlemezt. 

A gyúródeszkát kissé meglisztezzük és ráborítjuk a tésztát amit 3 részre osztunk. A részeket átgyúrjuk, majd kb 40 cm-s rudakat sodrunk belőlük.

Egymásmellé fektetjük őket a végüket összenyomjuk, hogy egybemaradjanak és hármasfonásban fonjuk, mintha hajat fonnánk. A végét visszahajtjuk a kalács alá.

Átemeljük a sütőlapra és letakarva még 30 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.

A kalácsot megkenjük a tojássárgájával vagy a cukros növényi tejjel és betoljuk a sütőbe 35 percre. Rácson hűtjük ki.

Tudtad, hogy a piros színtől jobban kel a tészta? Ezért Én mindig piros konyharuhával takarom le a keleszteni kívánt dolgokat.

Próbáld ki te is. Írd meg kommentben, hogy milyen lett.

Vélemény, hozzászólás?