Lecsós rakott padlizsán

Ez egy olyan recept, amit azért találtam ki, hogy felhasználjam az egy-egy darab maradék zöldségeimet. Volt egy darab paradicsomom, kettő kissé fonnyadt paprikám, egy kis cukkinim, egy padlizsánom. Magukban semmire nem jók, mármint ételkészítéshez, mert kevés mindenre, de ha összerakom őket, akkor egy jó kis étel jön ki belőlük.

P1100513

 

Hozzávalók:

1 db paradicsom

2 db paprika

1 db kis cukkini

1 db padlizsán

2-3 kk sűrített paradicsom

1 fej vöröshagyma

175g bulgur

só, bors, oregánó, bazsalikom

zsemlemorzsa

A padlizsánnal kezdek, először is megpucolom, tudom, hogy ehető a héja is de én nem szeretem. Ezután felszeletelem karikákra és besózom, hogy a keserű ízét elveszítse, hagyom állni. Utána a bulgurt kevés olajon megdinsztelem, ha már kezd illatozni akkor hozzá öntök dupla mennyiségű vizet és ha felforrt, takarék lángon főzöm 15-20 percig, amíg beszívja az összes vizet.

Amíg fő a bulgur megpucolom a cukkinit és kockára vágom, megpucolom a paradicsomot és összevágom, a paprikát is apróra vagdosom.

A hagymát apróra vágom és üvegesre párolom én a sót ilyenkor szoktam hozzáadni. Ezután a paradicsom jön, mivel csak egy paradicsomom volt ezért rásegítettem egy kis sűrített paradicsommal (ha több paradicsom van otthon, akkor azt tegyünk bele), pár percig főzöm, hogy olyan jó kis paradicsom szósz legyen belőle, ekkor teszem hozzá a cukkinit és a paprikát, fűszerezem. És fedő alatt alacsony hőfokon főzöm tovább.

A besózott padlizsánról leitatom a levét amit a só miatt engedett, és egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megsütöm 180C-on kb:20 perc alatt.

P1100506

Ha minden megfőtt, megsült, akkor előveszek egy tűzálló tálat és rétegezve beleteszem az ételeket, az aljára egy kis lecsót teszek, rá bulgurt, erre jön a padlizsán és így tovább, amíg el nem fogy minden. A tetejét megszórom egy kis zsemlemorzsával. Aki nem tejérzékeny az sajttal is megszórhatja, és a sütőben 200 C-on sütöm kb:20 percig

P1100511

Vélemény, hozzászólás?