Növényi joghurt készítése 2.

Ez számomra a tökéletes növényi joghurt, jó az állaga is és az íze is. A férjem nem tejérzékeny de ezt még ő is szívesen megeszi.

P1100101Hozzávalók:

1 liter kesutej

20g cognak liszt vagy 1 tk agar-agar

1-2 ek méz

1/3 kapszula joghurtkultúra

 

 

Elkészítése:

Forró tejbe belekeverem a konyaklisztet, (ha agar-agarral készítem, akkor a tejkészítés elején adom hozzá, mert ezt főzni kell),érdemes botmixerrel keverni, hogy ne csomósodjon be, a mézet is hozzákeverem és hagyom hűlni, amíg kb: 42-45 C-os lesz, ha melegebb akkor elpusztul a joghurtkultúra. Majd hozzáadom a joghurtkultúrát, ezt úgy érdemes csinálni, hogy egy kevés vízben vagy tejben elkeverem és így öntöm hozzá a krémes masszához. Előkészítem a joghurtkészítő masinát és megtöltöm a kis üvegeket a krémmel, majd bekapcsolom és 8-10 órán keresztül érlelem. Érdemes este elkészíteni és reggelre kész is lesz.

Ezt a joghurtot salátákhoz is használhatjuk, nagyon finom önteteket készíthetünk belőle.

Gyümölcsjoghurtnak is kiváló, de fagyit is csinálhatunk, pl: banán fagyit

Érdemes beszerezni egy joghurtkészítőt, mert nem drága és bármikor tudunk saját joghurtot készíteni. Én 4 500 Ft-ért vettem az Auchanban.

Ui: A méz azért kell, hogy a joghurtbaktériumoknak legyen mit enniük, így gyorsabban szaporodnak.

A joghurtkultúrát a netről szoktam rendelni: http://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt/yobiotik-natur-joghurt-probiotikummal-kapszulazva

Megjegyzés: agar-agar porral nekem jobban ízlik. Próbáld ki mindkettővel és írd le kommentben, neked melyik jön be.

 

Joghurt készítése tej nélkül

“Növényi joghurt készítése 2.” bejegyzéshez 4 hozzászólás

    1. Szia Laura !
      Elnézést, hogy ilyen soká válaszolok, de szabadságon voltam. 3 éve vettem a joghurt készítőt, de most is ennyibe kerül.
      A joghurt kapszulát rendelni szoktam a hazisajtkeszites.hu oldalról.

    1. Kedves Enikő!

      Házilag készítettem a kesutejet, Vegital növényi tejkészítővel. El lehet készíteni e-nélkül is, úgy hogy a kesudiót megfőzöd és összeturmixolod, leszűröd, majd hozzáteszel kevés cukrot vagy mézet, hidegen sajtolt olajat.
      A joghurt még finomabb lesz fele köles, fele kesudió tejből, kevés agar-agar hozzáadásával sűrítjük.

Vélemény, hozzászólás?