Gyógynövények

Bodza

bodza

A bodza egy nagyon sokoldalú növény, ihatjuk üdítőként, teaként, használhatjuk borogatásként, és még meg is ehetjük.

 

 

Bundás bodza

Sűrű palacsintatésztát készítünk és belemártjuk a bodzavirágokat, majd olajban kisütjük, megszórjuk porcukorral és már ehetjük is a finom csemegét. Tovább

Akác

akác

Ehetjük nyersen, akácmézként, készíthetünk belőle teát, szörpöt, de használhatjuk süteményekhez, salátákhoz is. Palacsintatésztába mártva, kisütve nagyon finom desszert. Tej és tojásmentes palacsintatészta recept.  Tovább

Ibolya

20160328_184951[1]Már lassan elvirágzik az ibolya, azért még lehet szedni, mivel Ő is gyógynövény, finom teát készíthetünk belőle. Felhasználja a virágkonyha is, díszíthetjük vele ételeinket, nagyon szép lesz tőle és még ehető is. A Francia parfümgyártás egyik legdrágább alapanyaga az illatos ibolya olaj. Gyógynövényként a leveleit, virágait, ritkán gyökereit is felhasználják. A virág nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő… Tovább »

 

Citrom

Citrom A citromotcitrom elsősorban magas C-vitamin tartalmáról ismerjük és teák, limonádék ízesítésére használjuk. Ezen kívül számos jó tulajdonsága ismert. Tudtad, hogy a citromot már az időszámítás kezdete előtt termesztették a Perzsák? Európába az Arab kereskedők hozták be, de itt csak 800 éve honosodott meg.   Gyógyhatásai: Serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot gyógyítja és megelőzhető… Tovább »

Burgonya

burgonyaBurgonya   Tudtad, hogy a burgonya ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag növény? Fehérjét, keményítőt tartalmaz, sok magnéziumot, káliumot, nátriumot, kalciumot és szelént tartalmaz. A benne lévő kálium elősegíti a víz és a méreganyagok távozását szervezetünkből. B3, B9 (folsav) –vitaminokat tartalmaz melyek nélkülözhetetlen a vérképzéshez. Cinket is tartalmaz mely a kötőszövetek felépítésében és a hormontermelésben segít…. Tovább »

 

Káposzta

káposztaTudtad, hogy a káposzta régebben él a Kárpát-medencében, mint mi ? Az egész Földön elterjedt és népszerű. A világon az évente termő zöldségmennyiség több mint 10%-a fejes káposzta. A Káposzta őse az atlanti-óceán és a Földközi-tenger mellékén honos vadkáposzta, amit már az ókorban megszelídítettek. Utána a kolostorok fejlesztettek tökélyre. Azóta a leggyakrabban fogyasztott zöldség, sőt… Tovább »

 

Immunerősítés

apróbojtorjánÖsszeszedtem pár természetes immunerősítőt. Apróbojtorján : Természetes antibiotikum, mely gyulladáscsökkentő hatású, de a bélflóra egyensúlyát nem borítja fel. Fertőtleníti a  száj nyálkahártyát, és a torkot és az emésztést is javítja. Elkészítése: 1 csapott evőkanálnyi teát 2,5 dl vízzel leforrázunk és állni hagyjuk 15-20 percig   Diólevél: Ugyanilyen jó hatású. A diólevél baktérium, gomba és vírusölő…. Tovább »

A teakészítés szabályai

A teakészítés általános szabályai Györgytea.hu  »  A teakészítés általános szabályai Vannak általános szabályok, amelyeket ismerni kell a helyes eljáráshoz.  A gyógyteákat készíthetjük virágból, levélből, gyökérből, termésből és kéregből. A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag 3 gramm, egy csapott evőkanálnyi mennyiség, ezt kell leönteni 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel. Utána le kell fedni, majd állni hagyni… Tovább »

 

Vélemény, hozzászólás?