Ibolya

Már lassan elvi20160328_184951[1]rágzik az ibolya, azért még lehet szedni, mivel Ő is gyógynövény, finom teát készíthetünk belőle.

Felhasználja a virágkonyha is, díszíthetjük vele ételeinket, nagyon szép lesz tőle és még ehető is. A Francia parfümgyártás egyik legdrágább alapanyaga az illatos ibolya olaj.

Gyógynövényként a leveleit, virágait, ritkán gyökereit is felhasználják.

A virág nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású, köptetőként, légzőszervi megbetegedésekben nyújt segítséget.

A leveléből főzött teát vértisztításra, izzasztásra, nyálkaoldásra használják. Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot.

A gyökeréből enyhe hashajtó hatású szirupot készítenek.

Mérsékelten használandó, mert a benne lévő szaponin rosszullétet, hányást is okozhat.

Forrás:http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/ibolya.html

Én minden évben szedek ibolyát, csak a virágát szoktam leszedni, vigyázva, hogy a gyökere a földben maradjon, így a következő évben is szedhetjük. Nagyon jó téli teát lehet belőle készíteni, százszorszép, bodza, akác tea keverékeként. Ezek mind jók a megfázásra.

Vélemény, hozzászólás?