Májusi jósnapok

Nélkül, Lila, Május, Tavaszi, Bokor, Virág, Természet

Májusi eső aranyat ér !  

Május a szerelmesek hónapja!

 

május 1.

Ezen a napon volt régen az ősi tavasza ünnep. Május elseje a pünkösdi ünnepkör évadkezdő napja. Ez a nap a tavasz, termékenység, a zöld ág, a fák, a madarak ünnepe. Ilyenkor állítottak régen, de még néhány helyen most is “Május fát”. A Május fa természet megújhodásának szimbóluma.

A nap időjárásából megtudhatjuk, hogy a télen milyen lesz az idő, sőt azt is megtudhatjuk, hogy, ha hűvös, nedves ez a nap, akkor középszerű lesz a termés, ha meleg, száraz, akkor bőséges lesz. 

május első vasárnapja: Anyáknapja

május 12-14

Fagyosszentek. Pongrác, Szervác és Bonifác. 

„Sok bort hoz a három ‘ác’, ha felhőt egyiken se látsz”.

május 25.

Orbán napja. Orbán, a negyedik fagyosszent,  névünnepén viszont a néphit szerint kívánatos az eső, mert az ígér jó termést.

„Ha Orbán nevet a szőlő sír, ha sokat dörög, úgy jó.”

május utolsó vasárnapja: Gyereknap

A népi hagyomány úgy tartja, hogy az “r” betűs hónapokban nem szabad kitenni a szobanövényeket a szabadba. A május az első hónap az évben, amiben nincs “r” betű, így most már nyugodtan kitehetjük növényeinket, ha van rá lehetőségünk. Reméljük, hogy a fagyosszentek nem “bántják” őket.

Szeretem a májust ilyenkor már minden zöld,  sokat süt a nap is, jó kint lenni, Az ablakon is jobb kinézni, mint amikor minden kopár.

A legjobb időszak a kirándulásra, erdőjárásra. Gyerekekkel megfigyelhetjük a természet ébredését. Azt javaslamom mindenkinek, hogy, ha teheti,  legyen minél többet a szabadban, Ha csak egy fél óra séta fér bele munka után, azzal is sokatt tettünk egészségünkért. 

Májusban virágzik az akác és a bodza is. Ezek kiváló gyógynövények és szörpöt nasit is készíthetünk belőlük.

 

Bodza

Akác

Vélemény, hozzászólás?