Spóroljunk

Újhagyma

Sajnos a lakás melegében a vöröshagyma hamar kicsírázik. Hát nekem is ezt tette, de gondoltam egyet és nem kidobtam, hanem elültettem. Hamar meggyökeresedett és újhagymát növesztett. Egy vöröshagymából 4 db újhagyma született. A 4. emeleten saját termesztésű hagymát ehettünk reggelire. Azóta már többet is elültettem, így folyamatos az utánpótlás és még olcsóbb is.  Dupla spórolás,… Tovább »

Jégkockatartó

20160324_101622[1]A jégkockatartóban sok mindent el lehet tenni. Pl. citromlevet szoktam bele tenni, amikor olcsóbb a citrom, megveszek többet és elteszem a mélyhűtőbe, ez később teába, limonádéba jó lesz, még le is hűti. A sonka főzőlevét is le szoktam benne fagyasztani, ez levesek, főzelékek ízesítésére kiváló. Mentát is fagyasztottam benne, apróra vágtam beletettem a jégkockatartóba és… Tovább »

Citromhéj

Nagyon szeP1100094retem a citromhéjat a sütikben, olyan pikáns lesz tőle. De sajnos a citromok héját vegyszerekkel kezelik, hogy tartósítsák őket, ne romoljanak meg még mielőtt eladnák. Ezért a citrom nem szabad felhasználni. Szerencsére most már minden nagyobb szupermarketben lehet kapni bio citromot. Én szoktam venni egy hálóval, ami 400-500g és lereszelem az összesnek a héját,… Tovább »

Pirított kenyérkocka (crouton)

20160119_165250[1]Ne dobjuk ki a szikkadt kenyeret, sokféle dolgot készíthetünk belőle.  A prézliről már írtam, most a pirított kenyérkocka van soron. A szikkadt kenyeret felszeletelem, kenyérpirítóban megpirítom, és kockára vágom. Ezt használhatom azonnal is, de el is lehet tenni, Én többet szoktam egyszerre készíteni és egy műanyag kekszes dobozba szoktam tenni, ebben sokáig eláll, mivel már… Tovább »

 

Prézli

Ha marad kenyered, zsemléd, kiflid ki ne dobd, készíts belőle prézlit. Én össze szoktam vágni kis kockákra és tálcára terítve megszárítom (nekem a konyhaszekrény teteje tökéletes erre a célra). Mikor teljesen megszáradt ez lehet 2-3 nap, akkor egy darálóval ledarálom, egy szűrőben átszitálom, hogy a nagyobb darabok ne kerüljenek bele. Ennyi és többé már erre… Tovább »

Vaníliás cukor

Vaníliás cukrot nagyon egyszerű készíteni házilag. Szükségünk van porcukorra, és vaníliarúdra. A vaníliarudat, kettévágjuk hosszában és kikaparjuk a belsejét, és a cukorhoz adjuk. A megmaradt vaníliarudat is bele keverjük és állni hagyjuk legalább egy hónapig. Nyírfacukorból vagy eritritből is elkészíthető…. Tovább »

Vélemény, hozzászólás?