Decemberi jósnapok

December (Télelő hó) Neve a latin tíz szóból ered, mivel a 10. hónap volt a Római naptár szerint. a 18.sz.-i nyelvújítók szerint “Fagyláros“, a Magyar népi kalendárium szerint “Karácsony hava

“Hideg, havas december, jó termést vár az ember”

“Hideg december, korai tavasz”

Ha december első része enyhébb, akkor keményebb télre lehet számítani, ha a hó vége az enyhébb, akkor március elején el is fog takarodni a hó és a zimankó.

December 1.

A meteorológiai tél kezdete.

December 6. Miklós napja

Ezen a napon jön a Mikulás, ezenkívül időjárás előrejelző nap is.

ha ezen a napon hó esik, vége az enyheségnek.

December 13. Luca napja

A Római naptár szerint ez volt az év legrövidebb napja. Ehhez a naphoz számos népszokás tartozik. Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

Lucabúza, ha ezen a napon elvetünk pár szem búzát és az karácsonyra kizöldül, jó búzatermést ígér a következő évre.

Lucaszéke: Luca napján kezdték készíteni és karácsonyra lett készen, ha a karácsonyi éjféli misén erre a háromlábú székre felállt a gazdája, meglátta a boszorkányt.

Időjóslás napnak is tartották. A következő tizenkét nappal a jövő év időjárását mutatja, havonként.

Hagymakalendárium szerint egy fej hagymát tizenkét szeletre vágtak és a szeleteket megsózták. A hiedelem szerint az a hónap lesz csapadékosabb a következő esztendőben, amelyiknek megfelelő szelet benedvesedik.

December 21.

A csillagászati tél kezdete. Ezen a napon van a téli napforduló, ekkor a leghosszabb az éjszaka és a legrövidebb a nappal. Ettől a naptól kezdve minden nap egy tyúklépésnyivel hamarabb lesz világos.

December 24.

Szenteste, Jézus születése.

December 25. Karácsony  napja

ha ezen a napon tiszta, napos az idő, akkor száraz nyár, jó gyümölcstermés, sok bor várható.

December 26. Karácsony másnapja (István)

Ha ezen a napon is szép, napos idő van, akkor mindenből jó termés lesz.

December 31. Szilveszter napja

Ha szilveszter éjszakáján, szépen ragyognak a csillagok, akkor bőséges aratás és szüret várható. Ellenben, ha szilveszteréjjel esik, újév reggelén már süt a nap, akkor rossz lesz a termés. Az esztendő utolsó estéje, s a következő év első napja időjárása ha egyforma, akkor együttesen jó termés, gazdag esztendő várható.

Szilveszteri praktikák

Vélemény, hozzászólás?